Výzva – Nitra bez petárd

Nitra sa rozhodla stráviť vianočné sviatky a silvestrovskú noc bez petárd. Predstavitelia mesta vyzývajú ľudí, aby si namiesto petárd zapálili na námestí symbolickú prskavku.

Zámer samosprávy je postupne oslobodiť Nitru od zbytočného hluku, zápachu a škodlivých látok uvoľnených zo zábavnej pyrotechniky.

Okrem mesta sa do Sviatkov bez petárd v Nitre zapájajú Stráž prírody Ponitrie, Nitriansky horský spolok, Ekologická servisná organizácia, Ochrana dravcov na Slovensku, združenie Pre deti v Nitre a 44. skautský oddiel Egreše.

Iniciatívu mesta oslavovať bez pyrotechniky ocenili ochrancovia prírody. „Záleží nám na tom, aby v prírode bolo ticho v ktorúkoľvek dobu roka, a teda aj na Silvestra. Súčasný stav je bohužiaľ taký, že príroda v okolí Nitry je počas silvestrovskej noci vystavená enormnému hluku,“ povedal Patrik Együd z Nitrianskeho horského spolku.

Problémy tiež majú naši domáci miláčikovia. „Je treba pripomenúť, že zvieratá majú oveľa citlivejšie zmysly ako ľudia, napríklad psy počujú päťdesiatkrát lepšie ako ľudia. Počas rachotenia petárd zaznamenávame mnoho útekov zvierat z domácností. Ľudia svojich domácich miláčikov tiež zvyknú nadopovať sedatívami, no ani to nie je dobré riešenie, pretože tabletky predstavujú veľkú záťaž,“ povedal Richard Ulianko z Ekologickej servisnej organizácie. Zároveň pripomína, že svetielka z petárd a ohňostrojov sú síce pekne farebné, to sa však dosahuje chemickými reakciami, ktoré vznikajú pri výbuchu. Rovnako pri tom vzniká odpad, ktorý skončí na zemi a preniká aj do pôdy. „Karcinómy sa dostávajú do pľúc ľudí a odpad končí aj vo vodných tokoch, napríklad v rieke Nitra.“

Žiaci ZŠ Benkova 34  výzvu mesta podporujú, pridajte sa k nám!

This entry was posted in Aktuality 2019/20. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.