Projekt My to zvládneme

V mesiacoch september, október a november sa na našej škole realizoval projekt My to zvládneme, ktorý bol zameraný na deti zo sociálne znevýhodneného prostredia .

Vypracovaný bol na základe výzvy MŠ „ Podpora výchovy a vzdelávania žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia v ZŠ.

Cieľom projektu bolo :

  •  U žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia vzbudiť pocit zodpovednosti za riešenie daných problémov a prebudiť v nich zdravé sebavedomie

  • Oboznámiť žiakov 1. až 4. ročníka s rómskou komunitou a zmeniť ich uhoľ pohľadu na život , históriu, kultúru a mentalitu Rómov

  •  Deti so sociálne znevýhodneného prostredia viac informovať o svojich právach a viac ich aktívne zapájať do riešenia záležitostí, ktoré sa ich dotýkajú, a to od úrovne rodiny, cez školu, komunitu až po celú spoločnosť.

  •  Pomocou aktivít a pod odborným vedením učiteľa , rozvíjať osobnosť týchto detí

  •  Rozvíjať čitateľskú gramotnosť u týchto detí

  •  Naučiť tieto deti prezentovať pripravený materiál pomocou IKT

So záujmom sme sledovali plnenie naplánovaných aktivít v jednotlivých ročníkoch a triedach. Projekt bol zaujímavý hlavne tým , že dal priestor deťom rómskeho pôvodu, zviditeľniť sa. Na našej škole sa to týka len malej skupiny detí, ale práve preto, že netvoria väčšinu, že sú skôr utiahnutejší a pôsobia neisto, dostali priestor na zviditeľnenie.

Tejto svojej úlohy sa ujali s veľkou aktivitou a radosťou.

Všetky aktivity, ktorým sme sa venovali sme zdokumentovali, lektori / rómske deti/napísali komentár a spoločne s ostatnými žiakmi prostredníctvom IKT vytvorili knihu s názvom „ČO STE O NÁS NEVEDELI “ .

Prezentácia „Čo ste o nás nevedeli“

This entry was posted in Aktuality 2014/15. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.