Beseda s kozmonautom

Chcel byť všeličím možným, no nakoniec sa stal kozmonautom. Nie však hocijakým, ale prvým a jediným slovenským kozmonautom, ktorý letel do vesmíru. Letec, plukovník a generál Ivan Bella.        

V stredu 4.12.2018  mali žiaci štvrtého ročníka jedinečnú možnosť sa s ním osobne stretnúť. V priestoroch knižnice im náš jediný kozmonaut zaujímavo a pútavo porozprával o celej náročnej príprave a samotnom pobyte vo vesmíre.   Dozvedeli sa veľa podrobností o 27. expedícii na vesmírnu stanicu Mir, kde bol práve Ivan Bella jedným z členov hlavnej posádky. Slovensko sa tak vďaka nemu stalo 21. krajinou, ktorá má svojho kozmonauta.                                       Najväčší  záujem prejavili deti o raketu Sojuz TM-29. Náš kozmonaut im porozprával ako sa 20. februára 1999 vzniesla z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane  a ako sa 22. februára spojila s ruskou orbitálnou stanicou Mir, kde vykonal viacero pokusov hlavne v oblasti lekárskej vedy. Jedinečný bol najmä test s prepelicami zameraný na možnosť ich prežitia počas dlhodobých letov. Jeho pobyt vo vesmíre trval sedem dní a skončil sa 28. februára 1999 mäkkým pristátím v zasneženej kazašskej stepi.

Na záver mali štvrtáci možnosť položiť vzácnej návšteve otázky. Po skončení  besedy prebehla autogramiáda a spoločné fotografovanie. Stretnutie so slovenským kozmonautom bolo pre nás všetkých nezabudnuteľným zážitkom.

This entry was posted in Aktuality 2018/19, Fotogaléria 2018/19. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.