Zážitkové učenie …

PK dejepisu aj v tomto školskom roku siahla po spolupráci s neziskovou organizáciou Post Bellum a v októbri sa podarilo na pôde našej školy zrealizovať dva zážitkové workshopy.

Prvý workshop, nazvaný „Rozhodovanie“, otvoril tému nútenej migrácie, antisemitizmu a xenofóbie. Žiaci 8. ročníka mali možnosť „prežiť“ postupnú premenu spoločnosti v období 30. rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Cez životný príbeh mladej Židovky Evy im lektori priblížili, ako dokážu politické podmienky ovplyvniť život jednotlivca, ktorý musí následne prijať dôležité rozhodnutia. Workshop v dobových reáliách umožnil žiakom osvojiť si určené úlohy – stať sa členmi politických strán, rozhodovať o osudoch iných a niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Workshop „Deň, kedy sa mlčalo“ sa zameral na tému premeny slovenskej dediny počas kolektivizácie, nastolil otázku, či je v poriadku snažiť sa odstraňovať nespravodlivosť v spoločnosti pomocou toho, že skôr privilegovanej menšine sa odoberú základné práva, majetok, slobodu a prípadne aj život. Počas tvorivej dielne sa žiaci 9. ročníka zoznámili na vlastnej koži s témami kolektivizácie a znárodňovania na slovenskom vidieku v 50. rokoch 20. storočia. „Presunuli sa v čase“ do oravskej dediny –  Mútne. Oboznámili sa so základnými pojmami, ktoré vystihovali vybraný dobový úsek. Zažili voľby v roku 1948, znárodňovanie, dostali sa do situácie, kedy sa museli rozhodnúť, či pomôžu ľuďom z dediny, ktorí sa museli vysťahovať alebo budú myslieť len na seba a svoje záujmy.

Veríme, že oba workshopy boli pre našich žiakov prínosom a prispeli k lepšiemu vnímaniu nielen historických súvislostí, ale i problematiky medziľudských vzťahov, ktorá rezonuje v našej spoločnosti aj v súčasnej dobe.

This entry was posted in Aktuality 2018/19, Fotogaléria 2018/19. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.