Beseda s pani PhDr. Annou Kasanovou PhD.

Každý z nás už v meste stretol bezdomovca. Zanedbaného, zarasteného, možno aj trošku „pod parou“. Pohľad na takéhoto človeka v nás vyvoláva rôzne zmesi pocitov, ktorých presnú kombináciu tvoria také vzácne ingrediencie, ako sú ľudskosť, súcit, empatia a k tomu ešte nejaké tie „jedovaté“ prísady ako posmech, ľahostajnosť a možno aj hnus. Ich presný pomer a kombinácia sú kuchárskym tajomstvom každého z nás.

Pred niekoľkými dňami sme sa na našej škole stretli so vzácnym človekom, ktorý nám pohľad na týchto osudom skúšaných ľudí zmenil. Naše pozvanie prijala PhDr. Anna Kasanová PhD., zdravotná sestra, vysokoškolská pedagogička, sociálna pracovníčka a riaditeľka Azylového domu v Nitre, ktorá nám veľmi živým, pútavým a bezprostredným spôsobom porozprávala o svojich osobných stretnutiach s týmito ľuďmi, o práci s nimi a pre nich. Deťom i učiteľom sa pri jej príbehoch tajil dych a mnohí sme mali čo robiť, aby sme prehltli hrču, čo nám narástla v hrdle.

Verte – neverte, z besedy odchádzali iní ľudia, ako tí, čo do nej pred 140 minútami vkročili. Keď dnes stretneme bezdomovca, pripomenie nám, že naše šťastie sa môže v sekunde zvrtnúť a tiež že v skrini máme zachovalý kabát či gate, z ktorých sme vyrástli a že by sme ich mohli doniesť do azylového domu, lebo čo niekde zavadzia, inde veľmi chýba…

20151104_100435

 

This entry was posted in Aktuality 2015/16. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.