Európsky deň jazykov 2014

Európsky deň jazykov sa z iniciatívy Rady Európy oslavuje od roku 2001 a to vždy 26. septembra.

Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

My sme mnohojazyčnosť podporili zábavnými náučnými aktivitami, ktoré pripravili učitelia cudzích jazykov. Pod heslom „hovor so mnou“ sa žiaci na piatich stanovištiach učili jazykolamy či názvy štátov posunkovou rečou, počítali v rôznych jazykoch a vyslovovali základné komunikačné frázy v rečiach, ktoré sa na našej škole neučia, v skupinkách zbierali informácie o členských štátoch Rady Európy a s úsmevom spoznávali kultúrne rozdiely (vedeli ste napríklad, že zvieratká vydávajú v rôznych jazykoch rôzne zvuky?). Žiaci zároveň spoločne vypracovali triedne projekty so základnými frázami v jazyku, ktorý pre nich vyžrebovali ich triedni učitelia .

Tohtoročný Deň jazykov vyvrcholil výstavou projektov a všetky zúčastnené triedy získali certifikát, ktorý im odovzdala naša pani riaditeľka.

 

This entry was posted in Aktuality 2014/15. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.