Slovenské národné stredisko pre ľudské práva

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSLP) pôsobí v oblasti ľudských práv a základných slobôd vrátane práv dieťaťa. Jeho aktivity sa zameriavajú hlavne na monitoring dodržiavania ľudských práv a slobôd, na poradenstvo a právnu pomoc obetiam diskriminácie a v neposlednom rade aj na vzdelávanie, osvetu a prevenciu v tejto oblasti.

Na našej škole sa v spolupráci so SNSLP v rámci Výchovy k ľudským právam uskutočnili dve prednášky určené pre žiakov 8. ročníka. Dievčatá diskutovali na tému „Rodová rovnosť a sexuálne násilie“ a chlapci si rozšírili poznatky na tému „Hovorme o ľudských právach“.

Obe prednášky priniesli základný prehľad vývoja ľudských práv. Deti sa okrem všeobecných informácií dozvedeli čo v praxi znamenajú termíny ako rodová rovnosť či antidiskriminačný zákon , ale aj aké druhy diskriminácie existujú a ako treba proti nim bojovať.

Vzdelávacie aktivity boli obohatené o jednoduché hry, ktorých cieľom bolo uvedomiť si dôležitosť tolerancie a zamyslieť sa nad nepotrebnosťou a úbohosťou predsudkov a diskriminácie.

This entry was posted in Aktuality 2011/12. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.