Deň s rozprávkou

K Medzinárodnému dňu školských knižníc prebehlo na našej škole podujatie Deň s rozprávkou, do ktorého sa zapojili žiaci 1. až 6. ročníka. Počas dopoludnia si vo svojich triedach čítali rozprávky, ilustrovali ich, dramatizovali. Cez spoznávanie rozprávok iných národov a národností, cez ich príbehy a hrdinov sa oboznámili s tradíciami a zvyklosťami obyvateľov v iných krajinách.

Každá trieda si vybrala jednu rozprávku, ku ktorej zhotovila plagát – pomocou atlasov, encyklopédií a internetu v školskej knižnici vyhľadali krajinu, jej mapu, vlajku, zaujímavosti, históriu, informácie o tvorcoch rozprávky, ilustrátoroch a pod. Taktiež vyrobili kostýmy hlavných hrdinov rozprávky a počas prehliadky sa všetky triedy prezentovali a zahrali scénku alebo dramatizovali úryvok rozprávky.

Pripravená bola aj výstavka kníh zo školskej knižnice a deti priniesli tzv. Knihu pre priateľa, ktorú darovali svojmu kamarátovi. Na paneloch deti našli informácie o vzniku písma, tlače, prvých kníh z celého sveta. Pre prvákov a druhákov boli pripravené hádanky o písmenkách, jazykolamy, hlavolamy. Starší žiaci si overili svoje vedomosti z literatúry pri súťaži o literárnych dielach, spisovateľoch a ilustrátoroch. Informácie pri vypracovaní správnych odpovedí čerpali z vystavených kníh.

Aj rozhlasová relácia v školskom rozhlase bola venovaná Medzinárodnému dňu školských knižníc, do ktorej pripravili program členovia rozhlasového a dramatického krúžku.

Do podujatia sa zapojili aj žiaci 5. ročníka, ktorí pripravili anketu pre žiakov o dnešku s otázkami : Čo sa ti dnes najviac páčilo, ktorá je tvoja najobľúbenejšia rozprávková postava, ktorá kniha zo školskej knižnice ťa zaujala. Pre prvákov popoludní v školskom klube čítali rozprávku od J. Navrátila -Rozprávka o dúhovej lodi a deti zvolili Superstar v čítaní podľa toho ako sa im čítanie páčilo.

Podujatie v Medzinárodnému dňu školských knižníc žiaci hodnotili veľmi pozitívne. Najväčší úspech mala prezentácia rozprávky pred žiakmi z iných tried, tvorba plagátov a vedomostná súťaž.

This entry was posted in Aktuality 2008/09 and tagged , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.